Forskare – vägen är målet

Jag har ett fotoprojekt som löper på kontinuerligt, det finns idag inte en deadline eller ett slut på det. Vägen är målet! En förhoppning med det är att det skall mynna ut i en bok tids nog.

Projektet är vilket fall att porträttera forskare. Forskarmiljön är en miljö som många inte får en inblick i och den är lite främmande för de flesta. Jag har precis fotograferat min tidigare handledare, Per Lundberg. En inspirerande och glad person. Jag minns när jag var student och helt bespetsad på att jobba med fåglar. Just fåglar var nog enda kravet. Jag hade lärt  känna en mängd  personer genom mitt arbete på flera olika fågelstationer, projekt med fåglar som centralt innehåll. Allt som behövdes verkade finnas i Lund så att studera i Lund kändes självskrivet.

Per föreläste på en kurs i teoretiskt ekologi, han var precis nedflyttad till Lund från Umeå. Jag minns inte exakt vad hans föreläsning handlade om, men det var underhållande och han travade fram och tillbaka i en stor rock framme vid tavlan minns jag. Det verkade spännande, biologi men med en massa matematik och man använde datorer. Datorer där man hade sin biologi i ettor och nollor, digitaliserad biologi i form av datorprogram. Kunde inte bli bättre, just då. Att Per var väldigt entusiastisk gjorde det inte sämre.

Per blev min handledare i 5 år. Jag gjorde först mitt examensarbete och kunde slutföra mina biologistudier, och fortsatte sedan med forskarstudier.  En tid som var mycket lärorik och kul. Den lilla korridoren vi satt i fylldes ofta av en massa skratt, lukten av kaffe, ibland bränt sådant. Pers rum var som en liten grotta, mörk och full med allehanda böcker, bord, papper och annat, det var skumt därinne, alltid med gardinerna neddragna. Ett hem för en troglodyt. Hans rum var sig likt kunde jag konstaterar då jag kom dit, lite konserverat, precis som för snart 15 år sedan, tror jag. Jag var upp till honom för ett par veckor sedan och tog lite bilder.

 

Professor Per Lundberg

Per Lundberg, författare till ett flertal böcker och professor i teoretisk ekologi vid Lunds universitet.

 

Fotograferade Håkan Wallander i går, en regntung eftermiddag. Regnet hängde i luften och det var så mättat att det föll lite fint regn. Jag hade jagat fatt Håkan för att ta några bilder en fredagkväll. Letade febrilt efter en upplöjd åker, det fanns inte någon kunde vi konstatera efter flitigt letande. Alla var höstsådda, släta fina fält, de flesta med en fin späd gröda som tittade upp ur den mörka blöta myllan. Så var det inte förr, då var det en hel del vårsådda åkrar, de kunde ses under hösten som knöliga fält som var plöjda.  Jag ville helst ha ett sådant för att fotografera Håkan, tyckte det kopplade an bra till hans tidigare bok Jord: funderingar kring grunden för vår tillvaro, men även den nya boken som han medverkar i Trädgårdsboken om jord. Den första boken fick för övrigt pris som 2013 års bästa trädgårdsbok. Så är du trädgårdsintresserad har du nu fått två tips på bra böcker.

 

Håkan Wallander, professor och författare.

Håkan Wallander, professor i biologi och författare till flera böcker, bl.a. den prisbelönta boken ”Jord”

 

Dessa två var endast ett par av de många olika forskare som jag fotograferat hittills.

En del av bilderna från detta projekt kommer att visas under kulturkvällen 5 november i Torna Hällestad. Så skriv upp 5 november 16-21, då är det kulturkväll i Torna Hällestad. Garanterat en trevlig kväll.

Mer information om detta kommer inom kort, mitten på nästa vecka är det planerat att komma ut ett färdigt program.

 

2 svar på ”Forskare – vägen är målet

  1. Hej,
    jo det rullar på, ibland står det nästa still, däremellan så blir det en hel del bilder. Tack för de orden. Just den bilden är inte tagen med Hasselbladaren, den är tagen med småbildskamera. Båda mina hasselbladshus är dessvärre i behov av reparation och fungerar inte helt hundra procent, jag använder dem trots det.

    Hälsningar
    Peter

  2. Hej Peter,
    Jag undrade hur det gick med ditt fotoprojekt, nu fick jag veta hur det går. Bilden på Per Lundberg är fantastisk. Den gillar jag mycket. Färgtonen passar utmärkt. Vet ej vilken som är den bästa formen: kvadratisk eller rektangulär. Det kanske går bra vilket som. Jag väntar ivrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.