Vånda över en kamera

Köpte mig nyligen en storformatskamera, en riktigt stor sak. Både vad gäller negativformatet (8×10), men även själva kameran. Tung som en bil och ungefär lika stor också. Tvekade in i det längsta, men bestämde mig till slut. Det var just storleken som fick mig att tveka. Kommer kameran att bli använd på ett vettigt sätt och i tillräckligt stor utsträckning?

Ännu en kamera flyttar in. Ett inte helt ovanligt scenario, även om det blir allt glesare mellan nykomlingarna. För att jämna ut obalansen med prylar, och utgifter/inkomster så bestämde jag mig för att sälja av lite gamla grejor som jag har liggandes. Har dels en Arca Swiss 4×5, relativt nytillverkad, en helt makalöst fin kamera, lite tung och lite mer jobb att ha med ut i fält i jämförelse med den andra 4×5 kameran jag äger, en Graflex Crown Graphic.

Lade vilket fall ut båda,  Graflex kameran såldes på 20 minuter, Arca Swiss var det några som hörde av sig och var intresserade av, mer blev det inte. Den är betydligt dyrare och är kanske inte något man köper för att testa 4×5, en lite mer speciella kameran helt enkelt. 

Jag har hela tiden varit tveksam om jag verkligen vill sälja Arca Swiss kameran. Redan då jag lade ut den kände jag en viss kluvenhet och varje gång en intressent hörde av sig så kände jag lite innerst inne, hopps den inte blir såld. 

Det slutade med att jag nu bestämde mig för att inte sälja den, plockade bort annonserna. Har idag varit ut och fotograferat med den, en sådan fröjd, den är så genomtänkt in i minsta detalj. Den får bli kvar ett tag till. Sålde istället lite annat gammalt som samlat damm länge nog.

Tillbehör som ger det lilla extra

Min Arca Swiss var faktiskt min första storformats kamera, 4×5 tum, började helt enkelt i änden med de exklusiva kamerorna. Till en början så fick denna kamera mest vara hemma, plockade ut den i trädgården eller den fick vara inomhus.. Noterade att ”monorailen -rälsen” var lite kort för riktiga närbilder, köpte mig då den förlängning jag nu har. Det var ett riktigt bra beslut, dels så kunde jag nu verkligen komma inpå motiven, det jag dock inte tänkt på och insett var hur smidigt det blev att transportera kameran, se bilder nedan.

 

Den lilla korta 15cm förlängaren är nu som en liten räls för att transportera kameran. Faktiskt är inte kameran ihoppackad mycket större än en ”Field 4×5”, likt den Graflex jag hade eller en Linhof Technika. Beakta då att denna kamera har inställnings möjligheter som är smidigare och bättre än vanliga fieldkameror. Nu skall det kanske nämnas att för min typ av fotografering så är de flesta inställningsmöjligheterna lite överflödiga. Likväl, de är där den dagen jag behöver dem. 

Det känns nu bra att den inte blev såld, den får istället följa med ut lite mer då Graflex kameran som var den som följde med ut är såld.

8×10 tums negativ är det något att ha?

Nu återstår at testa och ta några bilder med den nya storformatskameran, är 8×10 värt mödan? Redan 4×5 ger ju fantastiska negativ med en fin detaljupplösning. 8×10 är faktiskt 4 gånger så stort så det borde rimligt viss synas på en förstoring och ge makalösa detaljupplösningar. 

Har läst ”Avedon at Work: In the American West” av Laura Wilson, en riktigt bra bok om man gillar Richard Avedon bilder. Han använder just en 8×10 tums kamera och släpar den med sig genom hela projektet. Jag har även sett printar eller snarare riktiga kopior från detta projekt, helt makalösa. Så får jag ordning på detta så vet jag vad resultatet kan bli om bilden i övrigt blir bra.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.