Råttans år

I Kina firar man nästa år Råttans år. För oss nordbor är det 2020, i vart fall för mig. Ett år med förhoppningsvis en massa roliga saker på gång.
Kanske någon trevlig fiskeresa, blir det till slut en fotobok, ett par utställningar på gång. Det ser ju bra ut ännu så länge. 

Skall jobba på att inte köpa så mycket, film är ett nödvändigt ont, men frånsett förbruknings varor så får det vara lite stopp på kameror, objektiv. Har ju funnit min väg till färgfotografin, tyvärr kanske man skall säga. Det är betydligt dyrare, framför allt med storformatet. 4×5 och i synnerhet 8×10 är rejält dyrt med färgfilm. 

Apropå Kina, vet de inte att man inte skall kasta sten när man är i glashus. Tänker nu på det stundande PEN priset som skall delas ut. Att anklaga Sverige och vår regering för att underminera deras fängslande av Gui Minhai. Han är tydligen fängslad för en trafikförseelse som inträffade 2003, eller var det 2004. Låter ju lite märkligt att då slå ned på PEN priset och Sverige för att just Gui får priset. Han har ju enligt Kina inte åtalats för att vara en dissident, så priset skall ju sannolikt inte beröra dem. Känsligt det där!  

Kina är i mina ögon så bedrövligt så jag vägrar att besöka det landet. Kommer inte att göra det under min livstid så länge det agerar som idag. Det har visserligen blivit bättre, men det är fortfarande en diktatur och det fria ordet fins inte. Alla innevånare är dessutom övervakade.  5G nätet som jag skrev om i mina andra blog, är i Kina så utbyggt att i storstäder är alla övervakade konstant. Nätet är heller inte fritt, det är censurerat från sånt som de styrande anser opassande för kineserna.  

Handlar numera aldrig från Kina, oavsett låga priser så är det emot mina ideal, det är moraliskt fel att stödja en diktatur. 

Så folk vill konsumera, de vill dock inte betala, och då kvarstår länder som Kina och andra länder med underbetalda arbetare, de producerar billiga saker som skall konsumeras av västerlänningar som exempelvis jag. Nu är det dock slut med det, både från Kina och även andra länder.

Trevlig helg, skall i helgen prova mig på en Polaroid bild med 8×10 kameran. Har väntat alldeles för länge med det, det ligger där och väntar på att användas. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.