Framkalla bladfilm, del 2

Skrev för några månader sedan inlägget ”Att framkalla bladfilm”, ett inlägg som primärt fokuserade på 4×5 tum och 9×12 cm. Där beskrev jag mitt sökande efter ett effektiv och bra sätt att framkalla bladfilm. Det är ett övervägande av flera faktorer som skall samsas. Tror mig ha kommit fram till något som passar mig och fungerar bra. Har nu blivit ägare till en 8×10 tums kamera. En helt ny värld, nu börjar sökandet efter metoden för att framkalla dessa rejält stora blad.

Börjar så smått undra om det var vettigt att köpa en 8×10 kamera. Det är så pass omständigt att det ofta känns som ett projekt bara att montera upp kameran. Nästa steg är ju framkallningen, vilken i sig inte är bökigare än 4×5, det är ju samma utrustning. MEN det går endast att framkalla ett negativ åt gången i de trummor jag har.  Det känns redan innan jag tagit en enda bild som besvärligt. 

En tröst om man skall se det så är att det sannolikt inte blir lika många exponeringar med en 8×10 kameran. Om det stämmer blir antalet blad att framkalla inte så stort. Hoppas ju dessutom att kvaliteten på bilderna skall vara ett lyft. Det kommer det nog att vara vad jag sett på jämförelser mellan olika format.

Befintlig utrustning

Sedan tidigare så har jag redan lite utrustning för att framkalla dessa stora negativ. Skålar har jag naturligtvis, även trummor som fungerar med 8×10, se tidigare inlägg om 4×5. Mina trummor tar endast ett blad åt gången, vilket kan bli rätt tidskrävande om man får en hög med 8×10 negativ som skall framkallas. Tidsåtgången är ju densamma oavsett om det är ett, två eller fyra negativ.

Med hjälp av Google så finner man lite olika lösningar, det finns dels trummor som tar upp emot 4-5 negativark åt gången. Jobo har bland annat en eller ett par olika, dels system 3000. Dessa trummor är ovanliga, så pass ovanliga på begagnatmarknaden att de knappt går att finna.ens på Ebay. Hittar ma nu någon så är priset högt, upp emot närmare 4000kr.

Jakten går alltså vidare och är det någon som läser detta och har en bra lösning på att framkalla 8×10 bladfilmsark, då tar jag tacksamt emot förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.