En era går i graven

Bokbussen i Torna Hällestad, sista gången den kom på besök. 11 december 2019

Att jag gillar bibliotek är inte en hemlighet, har skrivit om det flera gånger. Bokbusen, den förlängda armen av biblioteken, likt glassbilen signalerar den sin närvaro i byn. En liten trudelutt avslöjar  att den är på plats. Så är det inte längre!

I byn där jag bor har bokbussen varit en välkommen händelse, varannan vecka, om det var ojämn eller jämn vecka låter jag vara osagt. När barnen var små och i synnerhet då vi var hemma med dem, då var en tur ned till bokbusen en vana. Barnen växte upp och vi åkte sedan oftare in till de permanenta biblioteken i Lund eller Dalby, men bokbussen hade sin plats och det hände lite titt som tätt att vi återlämnade böcker där.    

Vi har nu sedan rätt länge slutat besöka bussen, då alla barnen är självständiga och lånar böcker på egen hand, jag jobbar inne i staden. Att låna böcker är nu en annan sak. Bokbussen har dock varit en fantastiskt service och en mycket uppskattad händelse då den var på besök i byn. De äldre i byn och barnfamiljerna besökte fortfarande bussen regelbundet, men får nu ta sig till Dalby som är närmast. Vilket är ett fint bibliotek och med trevlig personal.

I tider med besparingsbeting så måste svångremmen dras åt. Lunds kommun har vilket fall beslutat att helt lägga ned bokbussen, sista dagen för bussen är 20 december, sista gången för Torna Hällestad var igår 11 december.  Allt har sin tid och kanske är det dags att gå vidare, det känns vilket fall lite vemodigt att det sker.  Just här i Torna Hällestad var det många som besökte bussen enligt personalen. Det var en jämn ström med människor som lånade och lämnade böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.