Kvalitet är ett mantra

Att har bra verktyg kan vara helt avgörande i många fall, bra kvalitet på grejor är ofta något som höjer ens upplevelse, något som ger tillfredställelse och gör det hela till en fröjd. Svensktillverkat förknippas av de allra flesta med just hög kvalitet. Ett par saker som jag använder mycket, i stort sett dagligen, det är mina skor och min kamera. Ett par Lundhags kängor och min Hasselblad.

 

shot_1463850058447.jpg

Några saker som sätts på prov dagligen. Helsvenskt, Hasselblad 500 C/M kameran med normalobjektivet Planar CF 80/2.8 och mina Lundhags Park kängor.

Svensktillverkat = kvalitet!

Av erfarenhet eller möjligen av tradition, svensktillverkade saker brukar av de flesta (svenskar) anses hålla hög kvalitet. Det spelar nog inte någon roll vad för produkt det rör sig om. Bilar, där vi har våra tidigare svenska märken SAAB och Volvo. Cyklar vi har Crescent, Monark, m.fl.,. ABU Svängsta med sina fiskeprylar, det svenska stålet SSAB, Atlas Copco inom gruvindustrin, för att nämna några äldre och anrika företag. Modernare företag finns där också, så som Axis med sina kameror för datanät, vi har Danielsson inom flugfiskerullar (inte så känd för många oinsatta), säkert många fler. Företagen som nämns är tillverkare, inte tjänsteföretag.

Listan kan göra väldigt lång då Sverige har en lång tradition att driva företag inom inovations och tillverkningsindustrin. Flera av dessa har köpts upp och är idag inte svenskägda, kvalitetsbegreppet kvarstår dock i de flesta fallen. Så att köpa svenskt både känns bra då man stöder det nationella och kanske i vissa fall även det lokala, köpet borgar ju förhoppningsvis även för en god kvalitet. Jag personligen är av denna åsikt i vart fall.

Svenska kängor

Har precis införskaffat ett par nya kängor som dagligen får nöta asfalten eller naturen då jag är ute. Lundhags Park blev det slutliga valet efter lite velande, Dr. Martens kängor var ett alternativ en period, valet föll dock till slut på Lundhags efter lite funderande. Hittills fantastiskt nöjd, de sitter på varje dag och blir allt skönare, något som är lite typiskt för Lundhags, de blir allt skönare med tiden. Svensk kvalitet från Järpen i Jämtland, numera tror jag dock att kängorna tillverkas i något asiatiskt land, men eventuella reparationer görs i Sverige.

Är de inte varma tänker säkert då någon? Jo visst är de det, men faktum är att ett par Converse (dyra skräpskor) ger lika svettiga fötter en varm dag (jag går alltså även i sådana ibland). Jag får då tillägga att jag har andra skor, som naturligtvis används de också.

Läste en hel del på olika forum då jag rekade läget och det är så mycket okunniga och märkliga människor som utger sig för att vara experter,  ofta var GoreTex kängor det som dessa propagerade för, ofta rakade de dessutom ned på just Lundhags kängor för deras lite ålderdomliga utseende.  Problemet är att dessa alternativ inte är svalare,  de håller sämre och de är ofta dyrare. En sämre investering alltså.

Har sedan tidigare ett par Lundhags Alaska som köptes 1984 och idag fungerar lika bra som då de köptes och var nya. Med lite skötsel så blir dessa skor en livsinvestering!

Det är lite som det brukar sägas på vintern att utan mössa som värmer huvudet läcker värmen ut. Så är det lite med fötterna också, med skav och ont i fötter så funkar inte resten av kroppen heller. Bra skor ger en glad kropp och lyckliga fötter.

dsc_0238.jpg

De nya Lundhags Park i svart till vänster, Lundhags Alaska till höger i brunt inköpta 1984.

Den svenska kameran

Det andra verktyget(en) som i stort sett används dagligen är en mina Hasselblads kameror, det är numera flera.  500 C/M och 501 CM som ibland ersätts med 553 ELX. Sist men inte minst den lilla Hasselblad SWC. Svenska pålitliga kameror som fungerar i vått och torrt. Mekaniska helt utan batterier, (inte 553 ELX).

Har precis fått tillbaka objektivet till Hasselbladaren, mitt Zeiss Planar CF 80 som varit hos LPfoto på service, slutaren gav till slut upp helt, men som med bra grejor, det går att reparera. LPFoto har för övrigt en gammal Hasselblad till försäljning, just denna var med i NASAs rymdprogram. Hasselblad var som många kanske redan vet första kameran på månen. Den som är till salu är just en sådan, om den varit på månen vet jag dock inte (tror inte det), priset börjar dock på 250 000 vilket kan avskräcka den mest hängivne, det är en auktion så priset kan bli något helt annat i slutänden.

Hasselblad tillverkade dessa kameror länge och väl, men för dryga 10 år sedan så lades den analoga kameratillverkningen ned, idag är det digitala kameror för hela slanten från Hasselblad. Mycket fina kameror det också, men en helt annan grej. För att tillgodose de som vill använda sina gamla 500 C/M, 500 CX, 553ELX, m.fl., har det tagits fram ett nytt mycket fint digitalt bakstycke som man precis på samma vis som filmmagasinen fästes fäster bakpå kameran. Vips så har den gamla analoga Hasselblad kameran blivit en digital kamera. Dyrt som sören dock!

För de som fortfarande fotograferar mycket analogt, där filmen var det som utvecklades, kameran var en investering som bestod, där finns räddare i nöden. Kodak, Ilford, Fuji, Fomapan, m.fl tillverkar fortfarande ett flertal olika filmer, tack och lov.

 

Ytterligare en investering

Har även ytterligare en rolig nygammal investering som dock inte är svensk, men håller hög kvalitet. Ett par Nikon kameror, nya för mig, men gamla för övrigt. Nikon FM2 tillverkades under perioden 1983-2001. Tillverkningsår för det hus jag köpte är osäkert, att det är den senare delen går att se då serienumret får ett N före alla siffror. Det andra kamerahuset som införskaffats är ett betydligt modernare, även om det fortfarande är avsett för film, det är så pass modernt att det går att använda alla dagens Nikon optik med bibehållen funktion, dvs. AF, bländarstyrning, snabb autofokus mm. Det kamerahuset är ett Nikon F100, två kap tycker jag mig ha gjort. Nikon FM2 får nu ersätta den gamla trotjänaren FM som läckte in ljus. F100 är i stort sett en kopia av mina digitala kameror om man ser till alla reglage och placeringar av dessa, väl inarbetade alltså.

Vi får se vad de går för, måste först köpa lite ny film. Den film jag har liggande är gammal och ger korniga och slöjade bilder, effektfullt ibland, men det är gånger man önskar lite mindre korn och bättre tonskala.

dsc_0243-01.jpeg

Nygamla investeringar, en Nikon FM2 och en Nikon F100. Nya för mig, men gamla för övrigt.

 

 

Slutsats

Jag tror fortfarande på svenska kvalitet, jag tror på att handla lokalt eller i vart fall nationellt i största utsträckning.  jag tror framför allt på att köpa kvalitet. Kvalitet är bättre för dig som konsument, det är bättre för miljön.

För ett par veckor sedan så lanserade Hasselblad sin senaste nya digital kamera, där har det gått undan, det kommer nya kameror ofta, optiken är densamma, men faktum är att även den verkar åldras i den digitala eran. Den gamla Hasselblad som jag använder är från tidigt 70-tal, optiken är faktiskt utbytt till en nyare version, den är nog 80-tals versionen. Jag har där successivt bytt all optik för att kunna använda samma filter, motljusskydd och lock mm. det blir enklare. Den är ofta något bättre antireflexbehandlad, blixtkontakten är robustare, den sitter ju på objektivet då slutaren även den sitter i objektivet. De gamla blixtkontakterna var glappa och ofta lite oxiderade.  

Har man väl bestämt sig för att fotografera med film ja då blir ju inte kameran gammalmodig, det kan den dock bli förvånansvärt snabbt om man vill fotografera digitalt och hänga med i den ruskigt snabba utvecklingen, det blir dessutom förfärligt dyrt.

 

Köp kvalitet , sköt om grejorna och det blir ett nöje för livet som spar både miljö och pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.