Mörrumsån i juli

Mörrumsån i juli brukar vara varmt vatten, laxkalven(smålax) som stiger upp i ån, få besökare som fiskar och rätt angenämt fiske. I år pratas det om den kalla sommaren, regn och allmänt svalt, vilket ju är fallet även för Mörrumsån. Janne och jag hade pratat om att åka en sväng för att fiska, det var nu runt 16 grader i vattnet mot mer normala 20 grader eller tom mer under juli. Vattenflödet ligger runt 13-17 kbm, vilket är helt ok för att fiska, sjunker det ned under 10 så är det så pass lite vatten att det blir både dålig fart och många platser inte fiskar alls. Det känns då även lite trängre då antalet platser att fiska på minskar.

DSC_4841-30072015-140

Janne fiskar i pool 32

Dessvärre har kronolaxfisket en alltmer renodlad kommersiell attityd, vilket medfört att kortpriser har åkt upp i skyn, detta utan att på något sätt gjort fisket trevligare eller bättre. Eftermiddagskorten är nu borta, kvar finns endast dagskort, vilka dessutom nu har olika priser beroende på vilken dag man fiskar, helger naturligtvis dyrast. Allt för att kräma ut så mycket som det går från besökande fiskare. Det är helt uppåt väggarna för dyrt som det är idag, jämfört med annat fiske, exempelvis i Norge. Där betalar man kanske 3500-6000 kr för en vecka, då ingår ofta boende och du disponerar över en hel sträcka för egen del. I mörrum tillkommer boende, du får finna dig i att trängas med andra fiskare, mörkerfiske efter havsöring nu under sensommar och höst är allt som oftast ett lotteri med dålig eftersmak. Folk beter sig väldigt märkligt och regler verkar vara till för att inte följas, bryr sig inte om turordning, bryr sig inte om att rotera (dvs röra på sig mellan kasten), det är dessutom kanske en kö på i bästa fall 1-2 och om man finner sig i det är det i sämsta fall 5-7 fiskare i kön. Det är då ett himla marscherande i poolerna, upp och ner, i och upp, plask, plask.

_0015687-29072015-141

”Sol fast det regnar”, det gamla rökeriet i bakgrunden.

Mörrum lever numera mycket på turism och det är en stor andel  danskar, polacker  och tyskar bland besökarna som är på besök. Både vad gäller fiske och enbart turistande.

Erik Erlandsson-Hammargren har gjort kalkyler om det var i hans bok eller om det var i en separat artikel, jag minns inte helt bestämt. Vilket fall så visade de redovisade siffrorna på att bygden verkligen tjänade på fisketurism, vilket ju är positivt. Mörrum behöver det! Det borde vara ett argument för att exempelvis låta trollingfiskare få betala avgifter för det de sysslar med. De både släpper ut en mängd avgaser och dessutom drar upp fisk utan någon form av begränsning och kontroll. Nätfiske har redan nu reglerats lite även om även de behöver reglas bättre, och det var ju inte en sekund för tidigt. ”Husbehovsfiske”, det är ju ett märkligt fiske som saknar kontroll och definitivt borde styras upp lite bättre.

Nu var detta inte tänkt som någon debatterande text eller ett klagande från en sur gubbe, detta får sparas till ett annat tillfälle.

Vi fiskade vilket fall i två dagar med magert resultat, det blev inte någon fisk på land. Jag hade lite ont i ryggen då vi åkte dit och det brukar sällan bli bättre av att gå och fiska hela dagarna.  Naturligtvis stämde det även denna gång, fick ta det lite lugnt med fiskandet. Tog mig då lite tid att knäppa lite bilder.

DSC_4817-29072015-140

Göra två saker samtidigt, eller ambitionen att göra det brukar inte fungera så bra. Nu funkade det lite i vart fall, kunde ta några bilder även om jag inte släpade med kameran under dagarna, då fick ryggen vila lite.

Träffade under andra dagens fiske ett par som vandrade i omgivningen och de tog ett par bilder på mig som de skickade över via telefonen. Nedan. Har nu fått fiska lite vilket för mig var första riktiga fisketuren i år, hoppas nu att det blir lite fler turer. Havet finns ju och är helt fritt att fiska i 1 1/2 månad till.

 

wpid-mms_20150801_094721.jpg

Jag fiskar pool 32

wpid-mms_20150801_094746.jpg

_0015664-29072015-141

 

 

_0015665-29072015-141

 

DSC_4844-30072015-140

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.