Batterier, en välsignelse och förbannelse

Har nyligen landat i Skåne igen efter drygt 3 veckor i den svenska fjällen. En vistelse som innebar en vila från allt vad modern civilisation heter. Jag har varit uppe i trakterna kring Abisko i den svenska fjällen under juli/augusti. Bodde i en relativt enkel stuga, det lyx som fanns var gasspis och fotogenkamin, men i övrigt var det inte några extravaganser. Det fanns en solpanel, men den var primärt till för att ladda den utrustning vi jobbade med ,och för att hålla säkerhetsutrustningen vid liv. Bland annat en satellittelefon.

Idag tar vi nog det mesta för givet, vi vill ha eller har i stort sett smörgåsbordet dukat och serverat, lite var vi än befinner oss. Det är så det moderna samhället i väst ser ut. Vi har inte några direkta årstidsbundna matvaror, vi har inte några direkta avkall på bekvämligheter, inte ens ute i obygden, vi vill och räknar med att det mesta går att göra när som helst, var som helst. Elektricitet, vatten (varmt och kallt), internet, telefoni. Fallerar något av detta, då blir vi upprörda.    

Elektricitetens förbannelse och välsignelse

Elektricitet är idag mer eller mindre A och O för att hålla vårt moderna samhälle flytande. Alla betalsystem, sjukvården, telefoni, kommunikation, allt kräver elektricitet. För att fotografera med dagens utrustning krävs också batterier, mängder med batterier. Fantastiskt bra när det fungerar, helt förfärligt då batterierna är urladdade och slut. Då går det inte alls att fotografera. 

Jag återgick till det analoga fotograferandet för 8 år sedan, ett fotograferande med film och med kameror som ofta är mekaniska. Det är ett arbete som inte är beroende av elektricitet, av batterier, ladda saker och ting. För mig är batteriberoendet oerhört frustrerande, i hemmet är det så mycket grejor som drivs av batterier. Att konstatera att ett batteri tagit slut och det saknas laddade batterier, det kan göra mig helt vansinnig. En till synes bagatell, men väl så irriterande.

Skulle nu vara drygt tre veckor utanför civilisation, kändes inte som ett problem, jag hade med mig lite extra SR44 batterier och en hög med film. SR44 batterierna är faktiskt inte nödvändiga, de driver mätarna i kamerorna, kamerorna fungerar utan dem. Hur som helst, med dessa saker kände jag mig redo. Hade jag fotograferat med digitala kameror, då hade jag fått planera lite mer. Tre veckor är inte så lång tid och under omständigheter som dessa så är sannolikt inte batterier ett problem, men en sak som tillkommer är vikten på utrustningen. Batterier väger en hel del, vissa kameror verkar äta batterier. Elektronik är dessutom känslig för fukt, väta och växlingar i temperatur, det drar ut batterier, det får otäta kameror att bete sig konstigt, rent av sluta fungera.

Elberoendet kommer att öka

Trots att batterier har hängt med och funnits under en lång tid så har vi nog bara sett början på batteriberoendet. Mekaniska saker blir allt ovanligare, ersätts med elberoende saker. Se på bilarna till exempel, elbilen är på väg att ersätta den klassiska bilen. Det är samtidigt som det är otillfredsställande med ett batteriberoende, oerhört smidigt med batterier. Det är många saker som idag är så smidiga, till stor del tack vara just batterier. Baksidan är just beroendet, ett behov av el. 

Batterierna bilr mindre och mindre, hållabarare och hållbarare, men till ett pris som ganska snart kommer att visa sig. De nya batterierna innehåller metaller, ämnen som redan idag är en bristvara och orsak till konflikter. Afrika som har många gruvor med exempelvis Kobolt, Krom med mera, dessa gruvor har Kina varit ute och lagt vantarna på. Ett land som har synnerligen tvekam agenda.

Sverige har sina konflikter av samma anledning. Den svenska lagstiftningen för prospektering och utvinnande av metaller ovh ämnen i gruvor i Sverige är så föråldrad, det kan idag komma företag från var som helst och göra anspråk på provborrning och prospektering. Finner man sedan tillräckligt med  material, då kan de berörda, de boende, staden, byn, skogen, det blir helt överkört. Till detta kommer att sten inte tar ut någon direkt avgift, hela vinsten (mer eller mindre) landar i fickan på företaget, detta får alltså ske på Svensk mark.

Så för att summera detta, batterier är bra, men är ofta en orsak till frustration. Den som kan uppfinna ett batteri som är miljövänligt, kan laddas om och om igen. Uppfinna en laddare som kan ladda direkt från solen, på ett bra sätt. Där har vi en oerhörd potential. Jag ser fram emot det. 

För att återgå till fotografin, jag använder ju endast batterier i mina ljusmätare, kamerorna är mekaniska. Jag reder mig alltså ganska bra ett tag till. I vart fall tills dessa kameror inte går att reparerar mer. Det kommer dessvärre att ske, reservdelar är hårdvaluta, idag, och ännu mer i framtiden. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.