Kodak, ni förlorade just en trogen kund!

Vad händer Kodak? Misstagen radas upp, det ena efter det andra. Produkter som är felaktiga, kommunikation som inte finns. Priser, som skjuter i höjden. Vad är tanken och planen med alla dessa märkliga incidenter? Jag har nu gett upp och överger Kodak.

Sedan jag för snart 40 år sedan började fotografera mer på allvar har jag använt Kodaks filmer. Det var Ektachrome och Kodachrome diafilm, det var Kodaks olika färgfilmer, men framför allt var det Kodak Tri-X. Den svart-vita klassiska filmen. Den ha hängt med under många år och har många trogna användare världen över. Den går att pressa, den har sina kontraster, ett visst framträdande korn, egenskaper som värderats på ett bra sätt.

När jag återgick till det analoga fotograferandet under 2000-talet efter en period med uteslutande digital fotografi bytte jag film till Kodak Tmax. Framför allt var det då Tmax 400, ett otroligt fint korn och en tilltalande teckning. Passade i samma veva även på att byta filmframkallare från D-76 till XTOL. Där någonstans började krånglet.

Kodak Tmax 400 var felaktig

Det hann gå en tid med Tmax, jag noterade sedan att bilderna hade skuggeffekter, det var siffror i himlen. Det stod KODAK över mina bilder. Visst kan man få göra reklam för sina produkter, men jag väljer nog helst själv när jag vill göra reklam för något. Gör jag det så vill jag ha betalt för mitt arbete som reklampelare. Nu kunde det står Kodak rätt över ett porträtt, över en himmel, eller i sädesfältet. Inte riktigt vad man önskade sig.

Jag kontaktade Kodak (Kodakalarais), fick svar att det var problem med Tmax 400. Efter lite korrespondens skickade de ny film till mig, ett 50-tal rullar som det handlade om. Jag tror det löste mitt problem, har efter det sett någon enstaka felaktig rulle, men det kan vara gamla rullar som legat och skräpat. 

Kodak Xtol som är felaktig

Nästa incident är XTOL, framkallaren för svartvit film, den gav negativ som var otroligt tunna. Jag begrep inte vad som var felet med mina bilder, negativen blev nästan blanka, genomskinliga. Trodde det var min kamera som var felaktig. Då jag mestadels fotograferar med mina Hasselblad trodde jag att det var centralslutaren som gett upp. De brukar kunna tröttna och man får skicka objektivet på justering. Provade då andra kameror, med samma resultat. Vad är detta? Jag hörde efter med andra personer. Frågade om de visste ifall Kodak ändrat något i innehållet i XTOLen? Nej, det hade de inte hört något om. 

Skrev då igen till Kodak och frågade om XTOL var felaktig. Jo så var det, de hade problem med XTOL, den gav väldigt tunna negativ. Började nu bli lite trött på allt krångel med Kodak. Jag hade nu rätt många filmer som var mer eller mindre förstörda, de var otroligt tunna och innehållslösa. Problemet kvarstår idag, XTOL fungerar inte. Jag har 6 påsar XTOL som är oanvändbara. Kodak lovade i månadsskiftet december/januari att skicka nya påsar under februari. Det är nu början på maj och vare sig jag, eller någon, har sett skymten av några nya påsar med XTOL.

En kopp kaffe? Nej det är Kodak Dektol

Det är inte slut ännu. Dektol som är en av Kodaks pappersframkallare, den blev helt plötsligt brun som en kopp kaffe. Vad är detta? Den verkade fungera som den skulle, bilderna blev bra och vad jag kunde se var det inte några fel på resultaten. Däremot var det svårt att se bilderna i vätskan, en chokladbrun framkallare är inte en höjdare. Har hört av mig till Kodak, igen! Denna gång har jag inte fått något svar.

Priser som skjuter i höjden 

Som inte alla dessa problem med deras produkter var nog, priserna på Kodaks grejor stiger snabbt och mycket. Bara priset i sig är för mig ett skäl nog att se mig om efter andra alternativ. Problemet är att hitta dessa. Är man van vid en sak så är det inte helt lätt gjort att byta till något nytt. Jag har ju varit nöjd med resultaten, då allt fungerat. Priser är dock ett problem. Har skrivit om detta tidigare, i min text ”Film eller inte – en klassfråga”

Allt detta sammantaget är lite för mycket. Visst överseende kan man ha, men när det som hos Kodak radas upp fel efter fel. Priser som inte motsvarar kvaliteten, då har jag svårt att motivera mig att betala för deras grejor Jag har nu vilket fall tagit ett litet steg och har börjat utvärdera andra filmer och produkter. Vi får se var det landar, det tar tid. Det är inte bara att byta, och sedan tro att det blir tipp-topp. Som grädde på moset, Kodak är idag till stor del Kinesägt. Vet inte om jag vill stötta ett företag i ett land som är på global inköpsrunda och som har helt bedrövliga mänskliga värderingar.

 

 

2 svar på ”Kodak, ni förlorade just en trogen kund!

  1. Hej Gunnar,
    tack för det. Färg är svårare, där finns det ju idag dessvärre i stort sett bara Kodak. Fuji som hade riktigt bra filmer, de verkar på sikt avveckla allt vad film heter. Satsar på sina egna format, tänker då mest på Instax filmerna.

  2. Hej

    Bra skrivit, håller med till 100%.

    Använder själv numera bara Ilford. Gällande färg så är Portra min absoluta favoritfärgfilm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.