Gunnar Smoliansky och Lars Grönwall i Tomelilla

Vernissagen blev inställd, öppettiderna ruckades, mer korrekt, konsthallen stängde under 3 veckor. Pandemin är verkligen trist. Det är nu snart en månad sedan utställningen öppnade. Idag passade jag dock på att se den, utställningen med Gunnar Smoliansky och Lars Grönwall på Tomelilla konsthall. En fin utställning som är väl värd ett besök. Tomelilla har verkligen bidragit detta året med ett flertal fina fotoutställningar. Är detta kanske sista i sviten av fotoutställningar som de visar?

Gunnar Smoliansky

Jag har sett ett flertal utställningar med Smoliansky tidigare och i vanlig ordning är det fina kopior, lite mindre format och riktiga mörkrumsprintar. Något som blir allt ovanligare. Både kopior från mörkrummet, men även formatet  med lite mindre kopior är allt ovanligare. 

Hans bilder med små betraktelser i vardagen, verkligen fina. En blandning av ögonblicksbilder, till små detaljer. Allt i svart vitt. Bilder som han hittar i sin närhet, i kvarteren där han bor och håller till. Det är lite fint att han inte åker långt bort för att hitta sina bilder. Han nämner det i en kort film som spelas upp på utställningen. De bilder jag tagit utomlands på, de skulle mycket väl kunna vara från Söder i Stockholm, det är små detaljer som inte har en stark geografisk koppling. På utställningen kan man se denna korta film där Gunnar själv berättar om sitt fotograferande.

Lars Grönwall

Lars Grönvall är även han en yrkesverksam fotograf. Han bilder på utställningen är lite av ett retrospektiv av han verksamhet genom åren. Porträtten är väldigt fina, en svit på Tore Skogman finns med där kontaktkartan visas upp. Det är även porträtt som går i samma anda som Richard Avedon, den vita bakgrunden, uttrycket på personerna och den svarta signifikanta ramen runt bilden. Han har även med en rätt stor del faktiskt, bilder på mönster, saker, delar av föremål. Ofta lite abstrakta. 

En fin utställning, den hänger till 10 januari 2021, passa på att se den. Den är värd ett besök. 

Läs gärna min andra sidor på Vakthunden, här tas lite andra ämnen upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.