Var finner vi inspiration?

Alla som inte är döda influeras av saker omkring en, inspiration från omgivningen, kan vara  konstruktiva och inspirerande men även destruktiv saker.  Jag tittar själv mycket i böcker, brukar få höra lite ironiskt, ”Du tittar bara på bilderna, du läser aldrig”. Så är det naturligtvis inte! En fotograf  som är underhållande och inspirerande är David Bailey, går alltså att både läsa och titta på bilder. 

David Bailey drar sig inte för att sticka ut sin haka och säga vad han tycker, eller kanske ibland mer för att provocera. Vissa saker är dock rätt bra måste jag säga, andra är om inte bra, så i vart fall rätt roliga.

“If an artist takes pictures then I’m interested, 
but most photographers are like Netflix. They just make that level 
and it’s very, very, very, very good rubbish” – David Bailey

Ett annat citat som är lysande är

“I’d rather be called a cocksucking bastard than dull. There’s nothing 
duller than dull” – David Bailey

Skall man inte aktivt hämta inspiration från andra?

Den här diskussionen har jag haft flera gånger och de flesta är rätt eniga och av åsikten att man hämtar inspiration i sitt skapande från andra. Genom att studera andra så får man idéer, uppslag till egna skapandet. Man skall inte kopiera, men att hämta inspiration och få idéer är inte att kopiera.

Jag har även diskuterat med de som anser att man inte skall studera andra, inte alls! De hävdar att man påverkas av detta och att man sedan kopierar. Jag anser att det är omöjligt att inte ta intryck från andra, det går inte att gå genom livet med slutna ögon och helt igenpluggade öron, eller att inte nudda något. Naturen inspirerar vissa, städer andra, havet eller vatten en tredje. Det är inte saker som är skapade av människan, men spelar det verkligen någon roll?

Hur andra gör vet jag inte, men jag är rätt övertygad om att det är så här det är för de flesta.

Läs gärna min andra blogg Vakthunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.