Eyes of the Buddha

Har nu slutligen skaffat mig en egen storformats kamera, den jag skrev om tidigare och som jag provfotograferade med var en lånekamera, en smidig ”Fieldcamera” (som det heter på engelska), något svenskt ord som används känner jag faktiskt inte till, fältkamera låter lite märkligt. Denna införskaffade kamera är en Arca Swiss F-line, kanske inte den smidigaste kameran som man bara slänger ned i väskan och promenerar ut för att fotografera med. Den är visserligen inte stor, men ganska tung och formen är inte anpassad för en ryggsäck.

arca_swiss_4x5

Det är hur kul som helst med detta, tar tid och är omständigt! Toppen….

Det där med skärpan är dock ett bekymmer, jag är i allt större behov av glasögon och att se om skärpan ens är hyfsad på mattskivan är svårt. I detta fallet har man dessutom ytterligare bekymmer då ljuset utifrån gör att mattskivan inte blir så tydlig, det är därför man har det stora mörka tygstycket att täcka över med. Snålheten slog till då jag skulle köpa mig en lupp, satt och surfade runt på Ebay, luppar var det gott om. Köpte ett par luppar, men vilket skit! Den visar vare sig skarpt eller håller. Har testat den ett par gånger och den bara ramlade isär, dessutom är det en fläck mitt i, verkligen mitt i som är helt oskarpt, sicket plastskit.

Att fotografera människor är lite av en utmaning, ställa skärpan, då det är gjort så skall det bländas ned till uppmätt värde, ställa in rätt exponeringstid, stänga slutaren, slutligen spänna slutaren. När det är gjort så skall filmkassetten stoppas i, dra ut filmkassett locket, för att till slut trycka på avtryckaren, i allmänhet en trådutlösare. Att be någon stå still under denna tid är inte alltid helt enkelt, jo att be någon stå still är enkelt, det svåra är för den som skall stå still. Är det dessutom ett litet barn så är det sju resor värre. Det funkade denna gång, jag provade denna kamera på Greta med Snabel och på Buddha, Buddha var inga problem höll sig still hela tiden!

Barn med elefant

Barn med elefant

 

Eyes of the Buddha

Eyes of the Buddha

 

Filmen är jag dock inte så impad av. Fick med lite Ilford HP5+ då jag köpte kameran, tycker att den blev lite trist i gråskalan och inte någon riktig svärta. Rätt utslätade negativ och mest lite gråa toner. Detta var första gången som jag använde Ilford HP5+, skall kanske inte dra några slutsatser efter ett försök, men dessa filmark framkallade med D76 utspädd 1+1 verkar inte spela så bra tillsammans. Har någon bättre erfarenheter av denna film och kanske lite tips på hur den skall framkallas så hör gärna av er.

2 svar på ”Eyes of the Buddha

  1. Tack för tipsen,

    provade igen, köpte en bunt HP5+ till Hasselbladaren. Får dessvärre samma lite trista gråskala med Xtol. Jag ger nu upp lite, har en mängd rullar som får passera genom min hålkamera, vilket ju inte borde vara så bra då den ännu mer bidrar till lite låg kontrast.

    Jag tvivlar inte på att HP5+ är en bra film, jag får väldigt fint korn, men som med mycket annat är smaken lite olika. Jag föredrar Tmax400, helst gamla Tri-X.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.