På östfronten intet nytt

1991 flyttade jag söderut, närmare bestämt till Lund. Hade påbörjat mina studier i Örebro, men då jag bestämde mig för biologi och framför allt fåglar så var Lund helt naturligt, Örebro högskola hade på den tiden inte något utbud av kurser att skryta med. Jag kände dessutom en massa duktiga biologer i Lund, människor jag jobbat med på fågelstationer runtom i Sverige. De flesta av dessa höll då till i Lund eller hade varit där.

Jag var ju inte helt ung och grön och kanske precis klivit ut från gymnasiet, kände då att  bo på korridor kanske inte var min grej. Jag fick möjlighet att hyra ett rum hos Åke Lindström i hans pampiga lägenhet på Magnus Stenbocksgatan i Lund.  Åke gjorde under denna period postdoc i Holland och var endast hemma sporadiskt. Jag kunde då dela hans lägenhet med Fredrik, en annan kompis som hade påbörjat sina studier någon termin tidigare.

Studierna blandades med fester, fågelskådande, fotograferande och en massa annat, rätt problemfritt liv med utrymme för det man gillade, som att fotografera. Åke hade då sökt pengar och fått anslag till studier i forna Sovjet. Det var 1991 och Sovjet hade återigen blivit  Ryssland, unionen var splittrad i en massa olika mindre provinser, land och stater.

I och med att Sovjet blev Ryssland  så öppnades även möjligheter till att resa i landet på ett helt annat sätt. Från ett ganska slutet land (Sovjet) med begränsade möjligheter till att besöka avlägsna delar till att nu (Ryssland) ges möjlighet att besöka de flesta ställen, vilket även inkluderade ishavet, meteorologiska stationer och platser som tidigare var hemliga. Det blev en resa till Yamal och Taymyr halvön som ligger en bit österut, ungefär halvägs in i Ryssland! Där blev den lilla staden Dikson  en central punkt, (namnet Dikson kommer från svenske Oskar Dikson) eller i vart fall sista anhalten innan vi flögs ut till vildmarken där vi skulle spendera nästa 1 1/2 månad.

Jag skall nu inte dra hela historien, varför jag skriver detta är då jag börjat sammanställa gamla bilder och fann i vintras en massa oframkallade filmrullar, bl.a. från denna resa och från en annan resa i samma trakter men 1994. Jag skall försöka jobba ihop en fotoutställning, med bilder från dessa resor. Bl.a. de två bilderna nedan. Bilderna föreställer iordningställande av skjutna gäss, som dels plockas och sedan svedda.

IMG_271_011

IMG_271_013

 

Under dessa två turer så fick man träffa flera olika grupper av sibiriska inuiter, forna sovjet hade 127 olika språk och spände över 11 tidszoner, ett helt enormt stort land.  Helt makalöst hur dessa människor lever, kargt öppet landskap, inte ett träd gick att finna.

Några exempel på ytterligare bilder, detta är några av de inuiter vi träffade.Scan191-1-2

IMG_275_022

IMG_275_024

 

Jag hoppas på att få ihop ett 30 tal bilder som skall fungera på en utställning. Det tar tid att scanna in bilderna, de är dels otroligt repiga, av någon anledning och de är även lite disiga då filmerna verkar ha blivit lite slöjade under tiden de låg oframkallade. För att få ordning på dessa och tillräcklig svärta och bra teckning,  dessutom retuschera bort report och damm så får man jobba en hel del med dessa.

Skulle dessa bilder ha tagits fram på vanligt vis, dvs. i mörkrum och sedan kopierats, ja då hade det varit ett hästjobb.

Tycker du att detta verkar spännande och kanske vill se mer, håll ögonen öppna. Jag kommer att annonsera här om kommande utställningar, men naturligtvis även på facebook sidan och andra ställen.

Klicka i gilla på min facebooksida så missar du inte något. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.