Göteborg med tjejerna, skivaffärer och en ny(gammal) kamera

För mig som 60-talist med ett stor intresse i musik, en samlarinstinkt, och förkärlek för det som är ett eller kanske ett par snäpp äldre än det som råder. Tänker nu framför allt på LP-skivor. Att gå till den lokala skivaffären och se på listan med veckans nysläpp av LP-skivor, en höjdpunkt då det begav sig. Göteborg är en guldgruva för LP samlaren. Vi åker alltså dit för att gå i skivaffärer.

DSC_0988-01

Bengans skivaffär och Café. Uppskattat av alla, för vissa för skivorna, för de andra för fikat!

I vår familj är musik en viktig del av vardagen, helgen, livet, ja utan musik skulle det vara ganska mycket tomhet i vårt hus. Alla i familjen är på ett eller annat sätt intresserade av musik. Sedan länge har Spotify family (för alla 5) varit en del av månades utgifter. Barnen har nu upptäckt mina LP-skivor, kanske inte det att lyssna på själva LP-skivan, nej mer det fysiska, det som verkligen är unik för LP-skivan. Ett riktigt omslag, att kunna hålla i skivan, skivomslaget. Det finns hopp för barnen. 

Göteborg ToR för att shoppa

Efter lite påtryckning  från framför allt tjejerna, var det inte så svårt att övertala mig att åka till Göteborg för att gå i skivaffärer. Jag har inte handlat skivor på detta sätt på ganska många år nu.  LP-skivsamlingen är rätt konserverad och fixerad i omfattning. En och annan LP köps, men det är mycket sällan. Så att barnen blivit intresserade av just LP-skivor är ju något som gläder ett samlarhjärta. LP-skivan har ju fått ett rejält uppsving, säljer bättre än på många år. De företag som fortfarande existerar och graverar skivor hinner inte med, väntetider på 14-15 veckor för att få en skiva graverad är inte någon överdrift. 

Jag för min del hade köpt en ny/gammal kamera, en 4×5 kamera i trä. Hade letat efter en fin och smidig liten (storformat) kamera i säkert något år, de är dock rätt dyra, och ovanliga. Hittade slutligen en, säljaren bodde inte långt från Göteborg. Fick kameran levererad till min pappa som bor mitt i Göteborg. Resan hade alltså fler syften, hämta kameran och köpa skivor.

Göteborg är ju en trevlig stad att gå i, lagom stor för att promenera till alla intressanta affärer. Vi bokade tågbiljetter på ett tidigt tåg, ville ju vara där innan affärerna öppnar. 

I väntan på tåget

Trött, väntar på tåget.

Väntan på tåget.

Väntan på tåget.

Tåget gick rätt tidigt så vi fick skjuts in då även bussarna är allt annat än pålitliga. Nästan helt ensamma i kupén. Resan tar knappt 2 timmar så det är inte en betungande resa. En bra bok gör att det känns som om man just klev på tåget, men i själva verkat var vi redan framme. Dessvärre blev dock inte återresan lite smidig, då visade sig SJ från den sida man tyvärr är rätt van att se nuförtiden. En dryg timmar försenad, det redan från start i Göteborg.

Dagen då vi åkte var en av de där dagarna då det var vinter på riktigt, 9-10 minusgrader, knarrande snö på marken. En blå himmel och solen sken. Så var alla vintrar då man växte upp, eller? En krispig och vintrig dag i Göteborg väntade oss alltså.

Musiksmaken är som baken

I vårt hus kan det vara en huggsexa om stereon i köket, det är den stereo som går varm, det är den stereo som står i det rum som ligger mitt i huset, det rum som det nästan alltid är någon person i. Är det inte radion så är det strömmad musik som ljuder ur högtalarna. Alla vill bidra, lägga till låtar i spellistan, först till stereon har beslutsrätt, eller?

Catpeople!

Catpeople!

Skivaffärer på ett pärlband, länge leve LP-skivan

Väl i Göteborg startade vi rundan vid Götaplatsen, eller i vart fall i närheten av den. Där bor min pappa, tjejernas farfar. En fin promenad väntade på vägen ut till Bengans skivbutik, belägen på höjden vid Stigbergsplatsen. Vägen dit är en trevlig promenad via ett flertal fina antikvariat, och skivaffärer visade det sig, plus en mängd andra affärer. Jag tappade räkningen men det är inte långt från en sanning att vi säkert besökte 8-9 skivaffärer innan vi var framme vid Bengans. Ganska otroligt, det är faktiskt bättre än på den tid då jag besökte Göteborg med siktet inställt på att besöka alla tillgängliga affärer för att handla skivor. Vissa har hängt med länge, Dirty Records, idag en liten affär med ganska magert utbud, till Andra långgatans skivhandel, en riktigt stor och bra affär. 

Hade nog inte kunnat ana att ”Onkel Kånkel’s – Gyllene tider” skulle betinga ett pris på 1200:-. Det var en skiva som visserligen inte gavs ut i så många exemplar, men suget efter skivan var ju inte så det köades utanför affärerna. Den var inte heller så het på skivtallriken vid besök. Minns inte helt säkert vad jag betalade, 10-30 kronor, kanske. Bra värdestegring. Jag köpte den dock för dess fantastiska innehåll, inte som en ekonomisk investering.

Gyllene tider!

Gyllene tider!

Det räcker med att gå tillbaka ett par år i tiden, hade då aldrig kunnat gissa, hoppas, ana att man skulle gå runt i skivaffärer med i stort sett endast LP-skivor, dessutom med sina barn. Tror att vissa grejor har gått hem, trots allt. 

 

Nedan är lite bilder från en heldag i Göteborg. Vi gör om det, vi skall inte heller vänta så länge på att göra det. Det var fantastiskt trevligt. Det är inte avståndet och språket som är avgörande. Behöver inte åka runt i vida världen för att upptäcka nya saker, det är ju naturligtvis också spännande, men en så enkel sak som att åka till Göteborg kan ju vara riktigt najs!

Vi bidrog inte heller till så mycket med negativ klimatpåverkan genom att flyga runt, handla en massa nytt. Vi åkte tåg, och vi köpte begagnat! 🙂

Ett tydligt tecken på att man blivit äldre är att man dels kan jämföra med det som varit, dels kan tycka att det var bättre förr. Detta är bättre än att leta CD-skivor, detta är bättre än att handla musik på nätet, detta är kul, detta är nostalig, detta är ett bestående värde. 

Det låter dock helt ok att lyssna från Spotify (i en enklare stereo i vart fall). Framför allt är ju tillgängligheten ett stort plus. 

_0017906-05012017-265

Andra långgatans skivaffär i Göteborg.

_0017909-05012017-265

Provlyssnar i på några LPs i Andra långgatans skivaffär i Göteborg.

_0017924-05012017-265

Bengans skivaffär i Göteborg. Fiket är väl så där, får nog säga detsamma om skivaffären, den har varit bättre. Vi hade dock kul!

_0017897-05012017-265

Inga sura miner, trots att SJ var dryga timmen sen redan från start i Göteborg

_0017908-05012017-265

Marta var målinriktad och fokuserad i sitt letande, som i så mycket annat hon tar sig för med.

_0017904-05012017-265

Greta var inte helt övertygad om skivaffärernas förträflighet, inte hela tiden vilket fall.

_0017896-05012017-265

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.